UCI - Gran Fondo World Series στη Ροδο



 Από το 2013 και μετά, ο Γιώργος Λεβεντάκης και η Sports Tours Hellas, μας «κακομαθαίνουν»: με πολλή αγάπη και πολύ μεράκι, διοργανώνουν αγώνες που λίγα έχουν να ζηλέψουν από τις διοργανώσεις που βλέπουμε σε ανεπτυγμένες (ποδηλατικά και όχι μόνο) χώρες. Δυο φορές στα Χανιά (2013 και 2014), πέρσι στη Σκύρο και φέτος στη Ρόδο, ο Γιώργος και οι συνεργάτες του έχουν βαλθεί να αναδείξουν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ποδηλατικό προορισμό, μπορεί και πρέπει να μπει στο χάρτη των απανταχού επαγγελματιών και ερασιτεχνών ποδηλατών που αναζητούν όμορφες και προκλητικές διαδρομές, για να προπονηθούν / αθληθούν / περιηγηθούν.

  Φυσικά, για να συμβεί κάτι τέτοιο δεν αρκούν η φυσική ομορφιά και οι ανηφόρες. Χρειάζονται οι υποδομές φιλοξενίας, το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, η τεχνογνωσία, χρειάζεται το «πλήρες πακέτο». Και αυτό ακριβώς κατάφεραν να δημιουργήσουν και φέτος ο Γιώργος και οι συνεργάτες του, σε συνεργασία με τους ανθρώπους του νησιού της Ρόδου που πίστεψαν, συνεργάστηκαν, προσέφεραν και κέρδισαν. Κέρδισαν πάνω απ’ όλα τις εντυπώσεις μας. Ένας ευγενικός, μεσήλικας, Ροδίτης, χωρίς δεύτερη σκέψη, προσφέρθηκε να μας μεταφέρει με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο στο λιμάνι, ώστε να προλάβουμε να παραλάβουμε τα ποδήλατά μας από το καράβι (ερχόντουσαν «ασυνόδευτα» από τον Πειραιά), πριν το καράβι αναχωρήσει για Καστελόριζο (βλέπετε η απόσταση φαινόταν μικρότερη στο χάρτη και πιστέψαμε ότι περπατώντας θα φτάναμε εγκαίρως!). «Ο εθελοντισμός είναι όμορφο πράγμα κι εμείς είμαστε εθελοντές για το νησί μας» μας είπε. Έτσι απλά. Είχε ακούσει για την επικείμενη ποδηλατική διοργάνωση, αλλά δεν ήταν άμεσα εμπλεκόμενος. Κατάλαβε όμως αμέσως ότι μια μικρή κίνηση αβροφροσύνης θα φέρει πολλαπλό όφελος! Κατάλαβε, ότι πέρα από την τηλεοπτική προβολή, πέρα από την προβολή στα social media και στα online κανάλια επικοινωνίας (που επίσης υπήρξαν), το φιλικό πρόσωπο των ανθρώπων είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά, που θα κάνει τους επισκέπτες να θελήσουν να έρθουν ξανά και να προτείνουν τη Ρόδο και στους φίλους τους.

  Η τουριστική περίοδος στη Ρόδο αρχίζει νωρίς. Πολλοί, ξένοι κυρίως, τουρίστες επιλέγουν να την επισκεφθούν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις στο νησί το γνωρίζουν και είναι έτοιμοι. Οι 150 περίπου αθλητές με τους συνοδούς τους, ήταν μια ακόμα προσθήκη στο μωσαϊκό των επισκεπτών. Πολλοί επέλεξαν να μείνουν και για αρκετές μέρες μετά το τέλος των αγώνων, να απολαύσουν τις παραλίες και τις ομορφιές της Ρόδου. Πολύ έξυπνα, οι διοργανωτές είχαν φροντίσει για «πακέτα διαμονής» που επεκτείνονταν πολλές μέρες μετά το τέλος των αγώνων. Ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για κάποιους από τους συμμετέχοντες να έχουν την οικογένειά τους «σύμμαχο» στην τρέλα τους και στην επιθυμία τους να συμμετέχουν στον αγώνα.

  UCI Gran Fondo World Series ονομάζεται η σειρά των προκριματικών αγώνων που διοργανώνονται με την άδεια και την επίβλεψη της UCI (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας) από το 2011 και απευθύνονται σε ερασιτέχνες αθλητές, χωρισμένους σε ηλικιακές κατηγορίες, δίνοντας την ευκαιρία στους γρηγορότερους από αυτούς, να αγωνιστούν και στον αντίστοιχο τελικό. Έναν τελικό που για το 2016 θα γίνει στο μακρινό Perth της Αυστραλίας. Οι προδιαγραφές της UCI για τη διοργάνωση κάποιου event (υπήρχε και στη Ρόδο εκπρόσωπός της) είναι γνωστές στους ανθρώπους της Sports Tours Hellas και αποτελούν εγγύηση για ποδηλατική απόλαυση! Μπορεί η πιθανότητα πρόκρισης στον τελικό (top 25%) να είναι μηδενική για κάποιους που διαβάζουν αυτές τις γραμμές (του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση είναι υπόθεση μόνο για τα «τούμπανα». Είναι μια εμπειρία, είναι χαρά, είναι ικανοποίηση να κάνεις αυτό που αγαπάς, ξεκινώντας μαζί με 100 – 150 ακόμα ποδηλάτες κάτω από μια αψίδα με τα λογότυπα της UCI, με τσιπάκι χρονομέτρησης περασμένο στο λαιμό του τιμονιού σου, με την πρόθεση να πας όσο πιο γρήγορα μπορείς, να πιάσεις τα χρονικά όρια και να τερματίσεις ικανοποιημένος με τον εαυτό σου, την προσπάθειά σου. Και βέβαια είναι σημαντικό να ενισχύουμε με την παρουσία μας, τέτοιες διοργανώσεις.

  Το Ble Cycling Club, μπορεί να έχει συνδέσει την παρουσία του κυρίως με τις μη-ανταγωνιστικές διοργανώσεις (brevet), αλλά αρκετά από τα μέλη του (του υπογράφοντος συμπεριλαμβανομένου) δεν διστάζουμε πότε-πότε να καρφιτσώσουμε νούμερα στην πλάτη και να ζήσουμε μια διαφορετική ποδηλατική εμπειρία! Πόσο μάλλον, όταν μια τέτοια συμμετοχή σημαίνει ενίσχυση μιας αξιόλογης προσπάθειας προώθησης της ποδηλασίας και της χώρας! Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, βρέθηκα στην εκκίνηση, και τις τρεις μέρες. Στην ατομική χρονομέτρηση των 20 km της Παρασκευής (και μόνο η εκκίνηση από κεκλιμένη ράμπα δίνει άλλη αίγλη!), και στις δυο αντοχές (98 km και 107 km αντίστοιχα) του Σαββάτου και της Κυριακής. Συνοδεία από μηχανές, διασταυρώσεις επιβλεπόμενες από τροχονόμους και από εθελοντές ακόμα και πολλά λεπτά πίσω από το κυρίως group, τροφοδοσία, μηχανική υποστήριξη με spare τροχούς, μηχανές για video και φωτογραφίες… Τι άλλο να ζητήσει κάποιος για να αισθανθεί λίγη από την αίγλη των επαγγελματικών αγώνων που παρακολουθούμε στις οθόνες μας, αλλά και για να απολαύσει με ασφάλεια τις προκλητικές διαδρομές που σχεδίασε η Sports Tours Hellas! Αν προλάβεις να σηκώσεις το βλέμμα από το βατόμετρο κατά τη διάρκεια της ατομικής χρονομέτρησης, θα γεμίσεις με το μπλε του Αιγαίου που περιλούζει την παραλιακή διαδρομή. Αν προλάβεις να λοξοκοιτάξεις το τοπίο, ανηφορίζοντας από την Αρχίπολη προς τον Προφ. Ηλία, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής, θα χορτάσεις πράσινες πλαγιές και πυκνό δάσος. Δρόμοι με καλή άσφαλτο, κατηφόρες με σωστή κλίση, κάτοικοι που έχουν καταλάβει πώς κάτι σημαντικό συμβαίνει και έχουν βγει στους δρόμους να χειροκροτήσουν. Μια γιορτή, με όλη τη σημασία της λέξης!

  Οι συμμετοχές ήταν από πολλές χώρες: Ρωσία, Πολωνία, Ουκρανία, Ισραήλ, Ιράν, Δανία, Τουρκία, Γερμανία, Κύπρος, Μάλτα, Βέλγιο, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία... Και βέβαια αρκετοί Έλληνες! Ο Λουκάς Καταπόδης, κατάφερε για μια ακόμα φορά, να επιβληθεί! Κέρδισε την 1η θέση στη Γενική Κατάταξη την 1η και τη 2η μέρα, και τερμάτισε 2ος πίσω από τον Κυριάκο Παπασταματάκη την 3η μέρα, κατακτώντας έτσι την 1η θέση Γενικής στη συνολική κατάταξη. Ο Ρώσος Sergey Podstavlennikov κατέκτησε τη 2η θέση της Γενικής και την 1η στην ηλικιακή του κατηγορία, ενώ το βάθρο της Γενικής συμπλήρωσε ο Ιρανός Mohammadreza Almasi.

  Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Perth της Αυστραλίας, για τους τελικούς, αλλά και για την επόμενη διεθνή διοργάνωση που θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί εδώ στην Ελλάδα, όταν η αξία και τα οφέλη τέτοιων πρωτοβουλιών, γίνουν κατανοητά από ακόμα περισσότερους.

Από τον Φραγκίσκο Βελλή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

PARIS-BREST-PARIS 2015, Ταξίδι στην ιστορία (μέσα από τα μάτια ενός πρωτάρη)

To Ble Cycling Club στο PBP 2019