Μην κανετε τα STRAVA ματια


Πάμε γερά!

  Ως λάτρης της τεχνολογίας, γράφω για ένα θέμα που κατά τη γνώμη μου έχει συμβάλει σοβαρά στο να αυξηθούν οι ερασιτέχνες αθλητές, η αλλιώς, οι σοβαροί χομπίστες όπως συνηθίζουμε να λέμε όταν αναφερόμαστε στο κύμα των 40 και κάτι, που αθλούνται συστηματικά, ίσως περισσότερο από όσο έχουν αθληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί.
  Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αυτό μου μόλις έγραψα, όμως θυμηθείτε την τελευταία φορά, γυρνώντας από την δουλειά, πόσο πολύ σάς βοήθησε στο να πάρετε την απόφαση να βγείτε για τρέξιμο, τα όμορφα lightweight performance παπουτσάκια με gel , τεχνολογία boost, συμβατά με το πρόσφατο πελματογράφημα που κάνατε πριν τα αγοράσετε, τα true bass headphones με το κινητό τοποθετημένο στο armband και το ρολόι GPS στο χέρι.
  Είτε είσαι ποδηλάτης, είτε δρομέας είτε σου αρέσει το hiking, είναι παραπάνω από πιθανό να χρησιμοποιείς συστηματικά ένα σύστημα καταμέτρησης επιδόσεων και καταγραφής διαδρομής.
  Αναφέρομαι βεβαίως στις αμέτρητες εφαρμογές κατηγορίας Health & Fitness που κυκλοφορούν και στα εκπληκτικά gadgets με τις απίστευτες δυνατότητες που συνήθως τα συνοδεύουν. Αν έχεις smartphone, θα βρεις πολλές αξιόλογες εφαρμογές καταγραφής δραστηριότητας, πολλές από αυτές, δωρεάν. Ωστόσο, αν η χρήση του κινητού για αυτό το σκοπό δεν σε διευκολύνει, τότε σίγουρα θα οδηγηθείς στην αγορά ενός GPS καταγραφικού με μεγάλη ποικιλία σε μοντέλα, δυνατότητες και εύρους τιμών.

Τιμόνι είναι αυτό ή desktop;

  Και κάπου εκεί είναι πού ξεκινά να χτίζεται το desktop! Μαζί με το gps ποδηλάτου, να μην τοποθετήσουμε και μια action κάμερα;
Να μην κάνουμε και Bluetooth pairing με το κινητό μας;
Μήπως να βάζαμε παραδίπλα και ένα remote control;
Χρειάζομαι wattομετρο; Cadence σίγουρα.
Θέλουμε επίσης δυνατό φως με led και εξωτερική μπαταρίαpowerbankheadset και φυσικά το λουράκι του παλμογράφου.

  Εντάξει, το καταλαβαίνω ότι σάς έπηξα στην ξένη ορολογία και τις άγνωστες λέξεις! Μείνετε μαζί μου, ακολουθούν πολλές ακόμη.
  Αν όλα αυτά σάς ακούγονται ξένα και περίεργα, τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.
α. Αγνοείτε συνειδητά τα τεχνολογικά καλούδια και παραμένετε κλασικός λάτρης της άθλησης με παραδοσιακά και λιτά μέσα.
β. Ναι, σάς αρέσουν, αλλά οι τιμές δεν αγγίζονται.
γ. Δεν τα πάτε καλά με την τεχνολογία, σάς φοβίζει η δεν την κατέχετε, δεν την κατανοείτε.
Ακόμη και έτσι όμως, όλοι καταλαβαίνετε πιο είναι το θέμα και πόσο ισχυρή είναι η τεχνολογική διείσδυση στο σπορ που αγαπάμε.

Kudos ρέεε…

  Σιγά-σιγά, αλλά μεθοδικά, αρχίζουμε να εξοικειωνόμαστε και να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο το ιδιαίτερο λεξιλόγιο των προσωπικών επιδόσεων και τού κοινώς αποδεκτού τρόπου επικοινωνίας με τους φίλους και συναθλητές μας.
  Λεξιλόγιο πού εμπεδώνουμε και αφομοιώνουμε μέσα από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυρίως, αλλά και την χρήση των πολλών εφαρμογών που ανέφερα πιο πάνω.
Δείτε μερικές…



…και τόσες, μα τόσες ακόμη.
  Πολλά και λεπτομερή δεδομένα. Ανακατεμένα με συντεταγμένες, σχόλια, βίντεο και φωτογραφίες. Δεδομένα πού συνθέτουν μία πλήρη τεκμηρίωση της προσπάθειας μας. Καταγράφουν όλα εκείνα τα μετρήσιμα μεγέθη που στην συνέχεια επιτρέπουν συγκρίσεις, αναλύσεις και μοίρασμα με άλλους βεβαίως. Ανακατεύονται με τα βιομετρικά μας στοιχεία, παράγοντας δείκτες, μερικές φορές ακαταλαβίστικους αλλά σημαντικούς για την προσωπική μας αυτοεκτίμηση …και το rank εν τέλει ρε φίλε!
  Τόσα δεδομένα, που συγκροτούν μέρα με την μέρα ένα τεράστιο αρχείο σημαντικών ιστορικών πληροφοριών. Τόσο σημαντικό, ώστε το upload να γίνεται σχεδόν συγχρόνως με το ξεκούμπωμα των παπουτσιών μας.
Αναμφισβήτητα, αυτή η ελκυστική χρήση της τεχνολογίας, για κάποιους, είναι η ντόπα και το κίνητρο για να πάνε πιο μακριά, πιο γρήγορα, πιο δυνατά.
  Είναι προφανές ότι το ξένο λεξιλόγιο χρησιμοποιήθηκε εδώ συνειδητά, για να αναφερθεί εμφατικά σε πράγματα που χρησιμοποιούμε συνεχώς και είναι πλέον μέρος του στάνταρ εξοπλισμού μας.
  Θεωρώ σημαντικό να σάς ενημερώσω ότι όποια εφαρμογή και αν χρησιμοποιείτε, υπάρχει πάντα ένας τρόπος για να συγχρονίζετε τις δραστηριότητες σας και με άλλες εφαρμογές που πιθανώς χρησιμοποιούν άλλοι φίλοι σας. Με αυτό τον τρόπο ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι χωρίς να είναι απαραίτητο να ανοίξετε πολλαπλούς λογαριασμούς.
  Σε ότι με αφορά, το σύνολο των διαδρομών (ποδηλατικών η δρομικών), τις αποθηκεύω επίσης σε ένα Google Earth αρχείο. Δημιουργώ ένα τέτοιο αρχείο για κάθε χρονιά. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να εμφανίσω μαζικά, από ποια μέρη έχω περάσει με το ποδήλατο η έχω τρέξει, ταυτόχρονα και όλα μαζί.
Καλές βόλτες, με ασφάλεια.
Kudos… kudos… kudos…!!!

Από τον Νικόλαο Κριμπάλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

PARIS-BREST-PARIS 2015, Ταξίδι στην ιστορία (μέσα από τα μάτια ενός πρωτάρη)

To Ble Cycling Club στο PBP 2019