Η μαγεια του Πελοτον



Αν και η Wikipedia στον όρο πελοτόν (peloton), αναφέρεται στο κυρίως γκρουπ ενός ποδηλατικού αγώνα, θα έλεγα ότι πελοτόν είναι πολύ περισσότερα.

  Είναι χρώματα κι αρώματα, ήχοι, φωνές, ανάσες, αδρεναλίνη και ένα ωστικό κύμα που όταν περνά το πελοτόν, κάνει τους θεατές στην άκρη του δρόμου, να κάνουν ασυνείδητα ένα-δύο βήματα πίσω!
Είναι ένα ‘πλυντήριο’, όπου οι αθλητές μπροστά, σε λίγο θα βρεθούν πίσω ή στη μέση και μετά ξανά μπροστά και σε λίγο πάλι το ίδιο.

  Είτε το πελοτόν είναι μια αεροδυναμική σφαίρα όλο μαζί, είτε έχει μακρύνει σαν τεράστιο τραίνο, η αίσθηση όταν περνά από δίπλα σου είναι μοναδική.
Μια αίσθηση που για τα λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί η διέλευσή του, σε αφήνει άλλες φορές άφωνο, άλλες να χειροκροτείς αμήχανα, άλλες να προσπαθείς να διακρίνεις τους αγαπημένους σου αθλητές, άλλες να φωνάζεις σαν τρελός, μα τις περισσότερες, να εύχεσαι να ήσουν και εσύ εκεί μέσα!

  Η απίθανη αυτή όμως αίσθηση δεν είναι μόνο προνόμιο των θεατών. Είναι και των αθλητών που βρίσκονται μέσα στο πελοτόν.
  Μαγεία για τους "έξω" λοιπόν, αλλά και για τους "μέσα"!
Προσπάθεια να βοηθήσεις την ομάδα σου, τραβώντας όλο το γκρουπ όσο πιο δυνατά μπορείς.
Προσπάθεια να κρατηθείς όρθιος ανάμεσα σε δεκάδες άλλους ποδηλάτες, που όλοι τους θέλουν το ίδιο με σένα.....
  Να μην πέσουν, να μη σπαταλούν ενέργεια, να βοηθούν την ομάδα τους, να "προστατεύουν" τους καλύτερους αθλητές της ή όταν είναι αυτοί οι καλύτεροι αθλητές, να προσπαθούν να ‘προστατευτούν’ από τους άλλους.

  Σίγουρα δεν είναι πολλές οι ευκαιρίες να δει κανείς ένα πελοτόν στην Ελλάδα. Όχι όσες στο εξωτερικό.
  Υπάρχουν όμως κάποια και μερικές φορές μεγάλα πελοτόν που ίσως για μια φορά θα μπορούσε κάποιος να απολαύσει.
  Τα πελοτόν των διασυλλογικών αγώνων και των Εθνικών πρωταθλημάτων, το πελοτόν της ποδηλατικής Σπαρτακιάδας (ένα από τα μεγαλύτερα που μπορεί να συναντήσει κανείς στη χώρα μας), τα πελοτόν των κατηγοριών Masters, ακόμα και τα πελοτόν κάποιων Brevets (μπρεβέ), είναι εδώ να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές.

  Όσοι είχαν την ευκαιρία να δουν ζωντανά ένα πελοτόν σε κάποιο ποδηλατικό αγώνα στη χώρα μας ή στο εξωτερικό, καταλαβαίνουν τι περιγράφω. Οι υπόλοιποι, ας προσφέρουν έστω και για μια φορά στη ζωή τους την απόλαυση να το δουν από κοντά.

   Όμως πελοτόν δεν είναι μόνο το κυρίως γκρουπ ενός ποδηλατικού αγώνα.
Είναι όλοι οι ποδηλάτες που κάνουν ατέλειωτες ώρες προπόνησης κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, όλοι αυτοί που κάνουν ατέλειωτες διαδρομές και προσπαθούν να ετοιμαστούν για την επόμενη πρόκληση.
  Ίσως τελικά να μην είναι μόνο αυτοί.
  Ίσως να είναι ΟΛΟΙ αυτοί που προσπαθούν πάνω σε ένα ποδήλατο, να προπονηθούν, να αγωνιστούν, να απολαύσουν, να μετακινηθούν, γιατί ίσως τελικά "πελοτόν" είμαστε όλοι μας!

Aπό τον Χρήστο Δημητρακόπουλο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

PARIS-BREST-PARIS 2015, Ταξίδι στην ιστορία (μέσα από τα μάτια ενός πρωτάρη)

To Ble Cycling Club στο PBP 2019